petdorado magazin

Tudj meg többet Saját kedvencedről! Legyél te is felelős állattartó.
Kíváncsi vagy milyen egyedi igényei lehetnek kisállatodnak?

tovább

miért a petdorado

  • Folyamatosan bővülő termékpaletta
  • Több ezer termékből álló kínálat
  • Gigantikus raktárkészlet
  • Villámgyors kiszállítás (24h)
  • 20.000 Ft feletti ingyenes kiszállítás
  • Szakértői csapat
  • Személyre szabott tartalmak
tudj meg többet

Miért érdemes követni bennünket a facebookon is?

  • Fontos hírekért
  • Érdekességekért
Rajongó leszek
cica örökbefogadás

Lehet, hogy kedvenced allergiás?

2020-06-02

Meglehet. Kutyáink esetében az allegiás tünetek merőben eltérnek attól, amit mi, humanoidok mutatunk, azonban elég jelegzetesek ahhoz, hogy könnyen felismerhetővé tegyék.
A következő rövid útmutatóban ezt vesszük gorcső alá, valamint azt, mit tehetsz azért, hogy kedvenced komfortosabban érezze magát allergiásan is.

 

Fűvel, fával, csirkehússal


Mindenek előtt szeretnék leszögezni valamit – lehetőleg egy jó vastag százaszöggel, mert fontos. Az allergia nem szerzett nyavalya. Amikor megszületünk, már kialakult a kórság, csak éppen tünetmentesen hordozzuk néha egy egész életen át. A kérdés az, mennyi allergénnek kell a szervezetbe felhalmozódnia, hogy megjelenjenek az első tünetek.
Éppen ezért, botorság megvonni kedvencünktől valamely táplálékot, mert „még a végén allergiás lesz csórikám”.  Ha nincs rá hajlama, egy egész nevelőtelepnyi szárnyast is felfalhat, meg se kottyan neki, ha viszont hajlamos rá, akkor akár két falattól is maratoni vakarózásba kezdhet.

Allergia vs intolerancia

Az intolerancia nem azonos az allergiával. Az intolerancia egy sokkal enyhébb lefolyású betegség, amikor kedvenced (általában enzimhiány miatt) nem képes megemészteni egy tápanyagot (pld laktóz). Ilyenkor legtöbbször emésztőszervi tünetek jelentkeznek (hasmenés).


Mi is az az allergia? Röviden: a szervezet rendőri túlkapása. Vagyis az immunrendszer tévesen riadóztat egy olyan dolog miatt (allergén) ami amúgy veszélytelen, és minden „haderejével kivonulva” megpróbál fellépni ellene. Persze eredménytelenül, hiszen nem kórokozóról van szó, csak egy fehérjeláncról, ami kétségbe esve igyekszik izomszövetté előlépni. Az eredmény allergiás tünetek sorozata és egy kimerült szervezet.
Ráadásul a diagnosztizáló állatorvosok és gazdik nagy örömére a Természet több típusú allergiát is a nyakunkba zúdított.  Létezik kontakt allergia (pld felmosószer), belégzéses allergia (pollen, por), bolhanyál allergia és táplálék allergia (gabona, csirkehús).
Mi most csak ez utóbbival fogunk foglalkozni, hiszen leginkább ez vág a profilunkba, s ez az, amit a legkönnyebb kordában tartani.

Mindenek előtt azt kell eldöntenünk, Fifike valóban allergiás, vagy valami más probléma miatt vakarózik úgy, mintha díjat osztanának érte. Vegyük is sorba a vezető tüneteket.♦ Lábrágcsálás
Talán a legjellegzetesebb tünet mind közül.
Ha ezt tapasztalod, akár komolyabb tétben is fogadhatsz a diagnózis végeredményében. Világos színű kutyáknál elég könnyen tetten érhető a nyalogatás, mert az érintett területek barnás-vöröses színt vesznek fel, mintha rozsdásodna a mancsa.  

Azért azt nézd meg, nincs-e sérülés, vagy idegen test (pld toklász) a kutyus mancsában, mivel az is okozhat hasonló tüneteket.

♦ Visszatérő fülgyulladás
Ha kedvenced rázza, dörgöli a fülét, a fülkagyló belső fele kivörösödöt és olyan szaga van, mint a napon érlelt tornazokninak, akkor minden valószínűséggel egy derekas fülgyulladással állsz szemben.
A különbség egy „normál” és egy allergia okozta gyulladás között, hogy az allergiás állandóan visszatér, hiszen ha tüneteket le is győztétek, az okot nem.

♦ Erős viszketés
Viszketni azért elég sokmindentől lehet. Viszont van az a kóros viszketés, ami már elég könnyen szemet szúr, hiszen kedvenced nem csak úgy megvakarja magát, hanem folyamatosan, meg nem állva, a szőr kikopásáig, vagy akár vérserkenésig kaparja magát (állatorvosul öntraumának hívják az ilyet). Leginkább a mancsok, és a has alja szokott áldozatul esni ennek a vakarózó maratonnak.


Ha kutyusod a három tünetből kettőt produkál, akkor jó eséllyel, allergiával álltok szemben. 


Távoltartási végzés – a kizárásos diétáról röviden

 

Egy kis statisztika

♦Minden tizedik allergiával küzdő kutya esetében ételallergia áll a háttérben
♦Az első tünetek leginkább 6 hónapos és 2 éves kor között jelentkeznek

No, de még semmi sem biztos. Létezik azonban egy teszt amivel, nagy eséllyel diagnosztizálhatod kedvencednél az ételallergiát.
Lényegében egy igen egyszerű étrendről van szó, aminek egyetlen titka, hogy rettenetesen szigorúan be kell tartani. Ha csak egy kicsit is meginogsz, és eltérsz a kijelölt úttól, akkor stílusosan szólva megette a kutya az egészet.

1. Első lépésként gondold át, mit evett kedvenced a tünetek megjelenését megelőző fél-egy évben! Ezek lesznek azok a táplálékok, amiket úgy lökünk a feledés homályába, mint Leonidasz a perzsa nagykövetet.


2. Második lépésként indíts egy hipoalergén diétát kedvencednél, amit 8 héten keresztül fenn is tartasz. Ezalatt az idő alatt a szervezetből kiürülnek az allergének, s ha valóbban allergia állt a háttérben, a tünetek elmúlnak (de legalábbis csökkennek).

A diétás eleség kiválasztása során jól használható fehérje forrás lehet a bárány, a hal, extrémebb esetekben a kenguru vagy a rovar. A lényeg, hogy valami teljesen új, vagy (a tudomány jelen állása szerint) nem allergizáló fehérjével/gabonával etesd kutyusod, de legalábbis ne azzal, amivel eddig.

3. Harmadjára pedig, felébresztjük az alvó oroszlánt. Tételezzük fel, hogy minden tünet megszűnt, tudjuk, hogy az elmúlt hetekben etetett összetevőkre kutyánk nem allergiás. Itt akár meg is állhatnánk, ámbár ultrafelelős gazdik lévén nem adjuk fel. Elkezdjük provokálni az allergiát és kiválasztunk egy összetevőt a régi eleségből, majd újra etetni kezdjük – a csirke és a gabona általában elsőre bejön. Fontos, hogy egyszerre csak egy összetevőt vezess vissza, különben nem tudjuk mitől újultak ki a tünetek.

Leggyakoribb allergiát kiváltó összetevők a csirkehús, bizonyos gabonák, a tojás és a tejtermékek. Érdemes ezekre koncentrálni a provokációs szakasz idején.

Miután sikeresen diagnosztizáltuk az allergiát, felmerülhet a kérdés, most mi legyen? A válasz igen egyszerű, etessük kedvencünket hipoallergén tápokkal. Kerüljük az allergénként meghatározott összetevőket mind a fő táplálékban, mind jutalomfalatokban.

Webshopunkban több kutyaeledelt is találsz, amelyek alkalmasak elliminációs diétához, vagy ételallergiával küzdő kutya etetésére.