petdorado magazin

Tudj meg többet Saját kedvencedről! Legyél te is felelős állattartó.
Kíváncsi vagy milyen egyedi igényei lehetnek kisállatodnak?

tovább

miért a petdorado

 • Folyamatosan bővülő termékpaletta
 • Több ezer termékből álló kínálat
 • Gigantikus raktárkészlet
 • Villámgyors kiszállítás (24h)
 • 20.000 Ft feletti ingyenes kiszállítás
 • Szakértői csapat
 • Személyre szabott tartalmak
tudj meg többet

Miért érdemes követni bennünket a facebookon is?

 • Fontos hírekért
 • Érdekességekért
Rajongó leszek
cica örökbefogadás

Olvass Te is Petdorado cikkeket és tudj meg többet kedvenceid szokásairól. Válj Te is igazi szakértővé a házi kedvencek területén. Böngéssz bátran cikkeink között, ahol érdekességeket, tudnivalókat találsz állatokról minden témában.

9 tény a nyulakról, amit kezdő nyulasként biztosan tudni szeretnél

2020-04-08

Tudna valaki mondani egy témát, ami aktuálisabb húsvét környékén, mint a nyulak. Senki?
Ok, talán a tojás, a pálinka és a büdös kölni még szorosan kapcsolódik ünnepi szokásainkhoz, ámbár állatokkal foglalkozó honlap lévén mi azért maradnánk a nyulaknál.
Mindenek előtt, szeretnénk leszögezni, hogy senkit sem buzdítunk arra, hogy „csak úgy, mert miért is ne” alapon beszerezzen magának egy nyuszit, majd két hét múlva az újdonság varázsával együtt menjen a kukába. Ez főben járó bűn, egy irdatlan nagy (tapsi)füles jár érte. Azonban, ha úgy döntesz, hogy beleveted magad a nyulak csudálatos világába és felelős gazdája leszel egy prémes szőrgolyónak, akkor a következő sorok hasznos útravalóul szolgálhatnak addig, míg igazi nyúlológussá képezed magad.

 1. A házi nyulakat már az ókorban is tenyésztették. Eredetileg Afrikában és az Ibérai-félszigeten honos üregi nyúl háziasított változatát valószínűleg a rómaiak terjesztették el Európában, akik elkerített kertekben (leporáriumokban) tartották őket. Azonban a nyúl fifikás állat, a szökéseket nem tudták elkerülni, így amerre a Római Birodalom terjedt, arra „mentek” velük a nyulak is.

 2. Biztosíts nyuszid számára valamilyen odut, vagy búvóhelyet. Mint említettük, őse az üregi nyúl volt, így szeret szűk járatokban pihenni.
  Ha kertben, kifutóban tartod, gondoskodj róla, hogy ketrecének legyen valamilyen aljzata. Legjobb, ha a kerítést 20-30cm mélyen leásod a földbe, és ott készítesz neki valamilyen padlót, majd arra teríted a földet. Így kedvére áskálódhat, a szökés veszélye nélkül.

 3. Ők is alomra szoktathatók, akár a macskák. Általában kijelölnek maguknak egy sarkot és oda bogyóznak, így ha egy alomtálcát teszel oda, nagyban megkönnyítheted a dolgod.

 4. A nyulak foga nyílt gyökerű, aminek következtében soha nem áll meg a növésben, vagyis folyamatosan koptatást igényel. Ezt a legegyszerűbben rágással oldja meg kis kedvencünk, így ne csodálkozz azon, ha gyakorlatilag bármit megrág, amit elég keménynek talál. Ez lehet akár a ketrec rácsa, az asztalod sarka, vagy a két éve ajándékba kapott bejgli, amit senki nem evett meg mert mákos. Ezért a bútoraid és nyuszid egészsége érdekében kiemelten fontos, hogy beszerezz egy fogkoptatót. Ezek különböző méretű, általában ásványi anyagból készült tömbök (olyasmik, mint az aranyrudak a western filmekben), amiket kedvükre csócsálhatnak, koptatva ezzel a metszőfogakat.
  A túlnőtt fogak rágási nehézségekhez, az pedig éhezéshez vezet, így fordíts fokozott figyelmet nyulad fogaira.

 5. Nyúl emésztése igen egyedi. Fő táplálékát rostban gazdag növényi alkatrészek teszik ki, amik lehetnek fűfélék, rostos gyümölcsök, termések. Ha helyesen szeretnéd táplálni nyuladat, legegyszerűbb, ha valamilyen jó minűségű nyúl eledel és széna kettősével eteted. Ezzel a kombinációval nem lőhetsz mellé.
  Rettenetesen fontos, hogy széna még akkor is legyen előtte, ha azon kívül semmit nem kap enni. Emésztésében kulcsszerepet játszanak a belében élő baktériumok, amik megfelelő rostbevitel nélkül egész egyszerűen kipusztulnak és egy hiányállapot (ún. diszbakteriózis) alakul ki, minek következtében kedvenced hiába eszik, nem képes felhasználni a tápanyagot.


 6. Egyedi emésztésük még egy különös szokást hoz magával, ami a legtöbb kezdő nyulasnál leveri a biztosítékot. Ez az úgynevezett cökotrófia. Tapsifülesünk nem bíz semmit a véletlenre, inkább kétszer emészt meg mindent, mint egyszer sem. Vagyis az elsődleges bélsarat visszaeszi, majd újra megemészti. Tudjuk, hogy visszataszító, de elengedhetetlen számára hogy minden tápanyagot felhasználhasson. Egyébként az evolúció gondolt a gyengébb gyomrú emberekre is, és képesek annyira diszkréten csinálni, hogy észre sem vesszük a műveletet.

 7. A nyulak is isznak. Egyes egyedek beérik a zöldségek és gyümölcsök nedvességtartalmával, de nagy részük ugyanúgy iszik, akár csak te. Mindig biztosíts nekik vizet, lehetőleg valamilyen cseppitató segítségével. A tálat fellöki, vagy áttrappol rajta, így az nem a legjobb megoldás.
  Érdemes jobb minőségben gondolkodni, mivel néha ivás közben is rágcsálhatnak, ami a szelep gyors elkopásához vezet.

 8. A nyulak számára is léteznek védőoltások. Magyarországon két betegség ellen oltunk: mixomatózis és nyulak vérzéses betegsége(RHDV). Erősen ajánljuk, hogy ne spóroljátok le őket, mivel mindkét betegséget szúnyogok terjesztik, így gyakorlatilag képtelen vagy megvédeni tapsifülesed oltások nélkül. Ráadásul mindkét kórság igencsak ronda, gyógyíthatatlan betegség.

 9. Ahogy más állatoknál, a nyulaknál is megvannak a tiltólistás ételek. Arról nem is beszélek, hogy az emberi koszt és a csokoládé minden körülmények között kerülendő (nem, keveset sem szabad). Ide tartozik továbbá az összes kelesztett áru (kenyér, zsömle, pogácsa), mivel nagyon nehezen emészti, ráadásul könnyen okozhat bélelzáródást. Bármilyen furcsán is hangzik, a leveles zöldségek (saláta, káposzta) is kerüljön fel erre a fekete listára, mivel bármilyen alaposan is mossuk meg őket, nem tudjuk maradéktalanul eltávolítani a permetszereket, és egy ilyen apró állatnál, már kis mennyiség is végzetes lehet. Ráadásul a legtöbbjük amellett, hogy fúj, nagyon magas nitrát tartalommal bír, tápanyagot viszont nem sokat tartalmaz.
  Akkor mi jöhet? Alma, répa, rukkola, tök például remek választás. Ízletes, vitaminban és rostban gazdag.