petdorado magazin

Tudj meg többet Saját kedvencedről! Legyél te is felelős állattartó.
Kíváncsi vagy milyen egyedi igényei lehetnek kisállatodnak?

tovább

miért a petdorado

  • Folyamatosan bővülő termékpaletta
  • Több ezer termékből álló kínálat
  • Gigantikus raktárkészlet
  • Villámgyors kiszállítás (24h)
  • 20.000 Ft feletti ingyenes kiszállítás
  • Szakértői csapat
  • Személyre szabott tartalmak
tudj meg többet

Miért érdemes követni bennünket a facebookon is?

  • Fontos hírekért
  • Érdekességekért
Rajongó leszek
cica örökbefogadás

Olvass Te is Petdorado cikkeket és tudj meg többet kedvenceid szokásairól. Válj Te is igazi szakértővé a házi kedvencek területén. Böngéssz bátran cikkeink között, ahol érdekességeket, tudnivalókat találsz állatokról minden témában.

Az 5 csillagos madáretető titka

2020-11-23

Te is eteted a madarakat, ha eljön a télvíz ideje? Szuper, de jól is csinálod? 
Olvasd el legújabb blogbejegyzésünket, és ismerd meg a téli madáretetés apró fortélyait!

Kertvárosi gyerek vagyok, s mint ilyennek az egyik nagy előnyöm belvárosi ismerőseimmel szemben, hogy nem csak egy apró játszótér állt rendelkezésemre, hanem egy egész kert. Ennek pedig egyik legjobb hozadéka a reggeli madár-szimfónia volt. Vörösbegyek, fülemülék, verebek ontották hajnali nótájukat – egyik nyáron még sárgarigó is költött a közelünkben. Éppen ezért minden évben, amikor lehült az idő és közelgett a tél kihelyeztük a madáretetőket, amiket derekasan gondoztunk, hogy az apró kis szárnyasok kibekkeljék a hó és jégverés időszakát. Egyszerűen hangzik, azonban mint mindennek, itt is akad néhány szabály, amit érdemes betartanunk, ha szeretnénk elérni a teljes hatást – és ugye, miért ne szeretnénk.

Minden alapja: a madáretető
Mindenek előtt szükségünk lesz egy madáretetőre, hiszen a földre szórva a magok nagy része elvész, besüpped a földbe, elhordják más állatok.
A jó madáretető lehetőleg valamilyen magaslaton áll (ágra akasztott, vagy egy rúd tetején csücsül), fedett, és ha egy mód van rá, kívül tartja a nem kívánatos vendégeket, a mókusokat, egereket és egyéb kisrágcsálókat, akik előszeretettel kalózkodnak melegebb napokon.
Lehetőleg elég nagy legyen, hogy akár többen is elférjenek benne, illetve, hogy a nagyobb testű madarak is kényelmesen hozzáférjenek az eledelhez. Magyarországon kb 50 olyan madárfaj él, akik rendszeresen látogatják az etetőket, így elég nagy a variancia. Gondoljunk mindenkire, hisz a veréb is hasznos, csak kevesebbet költ reklámra.  
Az etetőket legalább heti kéteszer ürítsd és takarítsd ki, majd töltsd fel friss eleséggel! Ezzel elkerülheted a maradék berohadását, illetve a magok héja sem foglalja a helyet feleslegesen.


Mikortól etess?
Könnyen gondolhatnánk, hogy ha egész évben etetünk, akkor tuti biztos, nem véthetünk hibát...pedig de.
Szerencsére kishazánkban nincs szükség az egész éves etetésre, elegendő, ha az első fagyok beálltától (kb november) azok végéig (legfeljebb április közepe) töltjük fel a madáretetőket.
Ez az a táplálékhiányos időszak, ami leginkább megviseli a hazai énekes madarakat, az év többi része egy igazi terül-terülj asztalka számukra, így semmi szükség arra, hogy udvarunkhoz kössük őket. Ha elég madárbarát a kertünk, jönnek maguktól is.
Az időn túl kimondhatatlanul fontos a folyamatosság. Ha egyik nap a Hilton szállókat megszégyenítő bánásmóddal, másnap pedig a nagy büdös semmivel fogadjuk tollas kompániánkat, azzal komoly, akár végzetes károkat is okohatunk nekik. Kistestű énekesmadaraink akár órák alatt legyengülhetnek, és ha etetőnknél nem lelnek elegendő eledelt, valószínűleg nem marad erejük más helyen kutakodni.

Ha tudjuk, hogy egy darabig nem áll módodban feltölteni az etetőt, (pld nyaralni - illetve telelni -  mégy) fokozatosan csökkentsd az eleség mennyiségét, így a madarak nagyobb körben kezdenek táplálék után járni.
Ha visszatérsz a normál kerékvágásba, akkor pedig fokozatosan növeld az adagot a régire.

Mit etess?
Az etető áll, az idő is eljött, de felmerül a kérdés, mivel töltsük azt fel?

Ez a háromfogásos menü pont megfelelő:

Olajos magvak - 
Legjobb, ha pirítatlan, sótlan, fekete napraforgómagot keversz össze más apró magokkal (pld köles vagy murva).Ha nem szeretnél pepecselni vele, előre elkészítve is megvásárolhatod Téli vadmadár eleség néven, vagy tökéletesen megteszi a pintyeknek, illetve hullámos papagájoknak készült keverék is.
Állati zsiradék - A tél túlélésének egyik záloga a megfelelő mennyiségű és minőségű zsír. Madár etetőnk mellé érdemes hát némi natur sertészsírt, faggyút vagy cinkegolyót kihelyezni. 

Alma - A hazai lágyevő énekesmadaraink kimondottan szeretik, mivel első osztályú vitamin- és folyadékforrás. Szervírozzuk egy ágra szúrva a tökéletes hatás kedvéért.

 

Mit ne etess?
Számtalan olyan jónak hitt eledel kering a köztudatban, ami megbetegítheti a kertünkben csavargó szárnyasokat.

Az elsőszámú bűnös a kenyér, és annak minden rokona (zsömle, zsemlemorzsa, péksütemények).
A kenyér könnyen bepenészedik, erjedése pedig gyomor és bélgyulladást okozhat ami ugye nem a hosszú élet titka, ha a vadállatok táborát gyarapítod.  Mindenképpen kerüld! 

Továbbá felejtsd el a pattogatott kukoricát, chipset és amúgy minden rágcsát amit mi emberek fogyasztunk.
Emellett (bár furcsán hangzik) ne kínálj fel kukacokat, hiszen nem tudsz elgendő mennyiséget kihelyezni, a csontkukac pedig akár még káros is lehet.

Ha szeretnél egy igazi téli madár-paradicsomot a kertedbe, az etető mellett az alábbi berendezésekre is gondolj: búvóhelyek, odu, homok tálca.

 

 

Víz, víz, és még több víz
Táplálék mellett gondoskodj iható vízről is. Egy edényben tégy ki némi vizet – ne túl mélyet, nehogy a kistestű madarak eláztassák magukat.

Emellett ne feledd reggelene feltörni az éjjel befagyott vízfelületet, hisz’ itatót szeretnél, nem korcsolya pályát.  

 

Egy szuperfontos gondolat a végére:
A vizimadarakat soha, semmilyen körülmények között se etesd. Semmivel. Soha.
Az etetőre járó madarakkal szemben a vizimadaraknak nem hogy jót tesz, de egyenesen káros, ha eteted őket. Mind egészségügyi, mind viselkedésbeli problémákat okozhatsz vele, ami akár az életükbe is kerülhet.   

 

Felhasznált irodalom: Magyar Madártani Egylet honlapja


Petdorado
A felelős állattartás nálunk kezdődik