petdorado magazin

Tudj meg többet Saját kedvencedről! Legyél te is felelős állattartó.
Kíváncsi vagy milyen egyedi igényei lehetnek kisállatodnak?

tovább

miért a petdorado

  • Folyamatosan bővülő termékpaletta
  • Több ezer termékből álló kínálat
  • Gigantikus raktárkészlet
  • Villámgyors kiszállítás (24h)
  • 20.000 Ft feletti ingyenes kiszállítás
  • Szakértői csapat
  • Személyre szabott tartalmak
tudj meg többet

Miért érdemes követni bennünket a facebookon is?

  • Fontos hírekért
  • Érdekességekért
Rajongó leszek
cica örökbefogadás

Olvass Te is Petdorado cikkeket és tudj meg többet kedvenceid szokásairól. Válj Te is igazi szakértővé a házi kedvencek területén. Böngéssz bátran cikkeink között, ahol érdekességeket, tudnivalókat találsz állatokról minden témában.

Így csóválunk Mi avagy a faroklengetés lexikonja

2020-09-28

A kutya farka egy igazi multifunkciós eszköz, mondhatni az ebek farának svájci bicskája. Szerepet játszik az egyensúly megőrzésében, kormányzásban futás vagy úszás közben a társas kommunikációban valamint tárgyak véletlen leverésében az asztalról (ez utóbbit minden bizonnyal a macskáktól tanulták).
Kutyafarok szótárunk következik.

A közhiedelem úgy tartja, ha egy eb boldog, a farkát csóválja, ha nem az, akkor csak úgy fityeg mögötte. Azonban, akinek van kutyája, az maga is megfigyelheti, hogy az a farok bizony többféleképpen is lengedezhet, s nem csak akkor, ha a kutya kicsattan a boldogságtól.
A kiskutyák nagyjából 5-6 hetes koruktól használják a farkukat kommunikációs célra. Ezt is, mint megannyi más dolgot meg kell még tanulniuk, azonban nem kell sok idő és már úgy csóválnak, mint a nagyok. A farokcsóválás egyszerű, ám többrétű eszköz, melyel a kutyák akár messziről is jól látható jeleket küldhetnek egymásnak, remekül beillesztve azt testbeszédük többi elemébe.
Számít az irány, a sebesség, a lendület és a magasság is, épp’ mint a karmester pálcája egy koncerten.


„Farokcsóválás testel egy vonalban! Andante!”

Ha szeretnénk megérteni a farokcsóválás művészetét, érdemes egy képzeltbeli koordináta rendszert elhelyezni kutyánk fara mögé.
Oly módon, ahogy az ábra is mutatja.  

A dolog igen egyszerű: minél feljebb áll a farok, annál dominánsabb kedvenced viselkedése és fordítva. Minél lejjebb áll, annál jobban meghunyászkodik, fél vagy más kellemetlen érzés kerítette hatalmába. A farok magassága nem csupán látható, de szagolható jeleket is közöl, ugyanis ezzel elzárja, vagy szabadon hagyja bűzmirigyét, szabályozva a szagokat.
Az sem mindegy, hogy jobbra vagy ballra csóvál. Ha jobbra jár, az azt jelenti, hogy éppen valamilyen kellemes gondolat (pld egy szaftos cupák) jár a kobakjában, ha viszont a csóválás balra tendál, inkább menekülőre fogná a dolgot, fél vagy dühös. 
Azonban aki kutyául tanul, annak minden esetben figyelembe kell vennie, hogy egy jel nem jel (megjegyzem az embereknél is így van) a helyzet mellett fontos lehet a mozgás hossza, élénksége és sebessége is, továbbá a kutya többi jelét sem szabad figyelmen kívül hagyni (testtartás, hangok), különben könnyen félrefordíthatunk.
Érdekes, hogy azok a kutyák, akik farok nélkül élnek, sokkal intenzívebb testbeszéddel bírnak, ezzel pótolva hiányosságukat. Ide remek példaként szolgálhatnak saját ebzeteim: idősebb jószágom farok nélkül született, így az állat egész testével "beszél" és sokkal töb hangot ad ki, mint hosszú vizslafarokkal rendelkező leánya.  A „négy nagy” típus

Habár a kutyafarok adta jelek összetettek,  van néhány (egész pontosan négy) nagy forma, amivel a legtöbbet találkozunk. Ha ezeket ismered, nagy biztonsággal megállípíthatod kedvenced érzelmi állapotát.

Laza, gyors farokmozgás a háttal egy vonalban – A klasszikus forma. Egyértelműen az öröm jele, de ezt használják üdvözléskor is. Minél gyorsabban csóvál, annál boldogabb. Néha akár a farát is ide-oda billegtetheti – ebben egyébként a vizslák vérprofik.

A háttal egy vonalban, lassan lazán – A nyugalom jele. Kedvenced abszolut zen-állapotba került és éppen eggyé válik az Univerzummal. Ez a forma bármikor az előbb említett gyors változatba csaphat át, csupán kell valami, ami felpörgeti kedvenced

Farok a földre szegeződik (szélsőséges esetben a lábai közé is húzhatja) – Ez a kutyák fehér zászlaja. Félelem vagy behódolás jeleként használják. Azzal, hogy visszahúzzák farkukat, egyrészről kicsinek és jelentéktelenebbnek tűnnek, másrészt lefedik bűzmirigyüket is, még inkább „kiradirozva magukat” a környezetből.

Magas, merev, gyors (néha csak a farok vége "vibrál")– Egyértelműen az agresszió jele. Ilyekor igazi keménylegénynek igyekszik láttatni magát, akivel nem érdemes packázni –az esetek nagy részében valóban nem éri meg. Ebből a formából bármikor kisülhet egy támadás is, így azt javasoljuk, ha egy eb magasra tartott farokkal csóvál, inkább nem menj oda!


 


Petdorado
A felelős állattartás nálunk kezdődik