petdorado magazin

Tudj meg többet Saját kedvencedről! Legyél te is felelős állattartó.
Kíváncsi vagy milyen egyedi igényei lehetnek kisállatodnak?

tovább

miért a petdorado

  • Folyamatosan bővülő termékpaletta
  • Több ezer termékből álló kínálat
  • Gigantikus raktárkészlet
  • Villámgyors kiszállítás (24h)
  • 20.000 Ft feletti ingyenes kiszállítás
  • Szakértői csapat
  • Személyre szabott tartalmak
tudj meg többet

Miért érdemes követni bennünket a facebookon is?

  • Fontos hírekért
  • Érdekességekért
Rajongó leszek
cica örökbefogadás

Olvass Te is Petdorado cikkeket és tudj meg többet kedvenceid szokásairól. Válj Te is igazi szakértővé a házi kedvencek területén. Böngéssz bátran cikkeink között, ahol érdekességeket, tudnivalókat találsz állatokról minden témában.

Félelem és reszketés az előszobában avagy Mit tegyünk, ha jön a vihar?

2020-06-19

Számtalan fóbiát ismerünk. Iszonyodhatunk a bezártságtól (klausztrofóbia), a víztől (higrofóbia) vagy épp a palindromoktól¹ (aibofóbia – tényleg van ilyen). Sőt, tovább megyek, lehet fóbiánk a fóbiáktól (fobofóbia).
Azt gondolnánk, ez kifejezetten emberi dolog. Csak a humanoid képes félni valamitől, amire látszólag semmi oka nincs, azonban, aki kutyával él, tudja jól, hogy egy-egy vihar közeledtével kedvencénél is kitörhet a pánik. Ilyenkor szőrös barátunk megkeresi a lakás legeldugodtabb zugát, és magzati pózba gömbölyödve igyekszik átvészelni az égi háborút.

A kérdés adott: miért fél és hogyan enyhítheted a rettegését? Eheti bejegyzésünkben ezzel foglalkozunk.


 ¹palindrom=olyan szó vagy szókapcsolat, amely visszafelé olvasva is ugyanaz


 


 

A jelenség egyébként embereknél sem ismeretlen, bár nálunk leginkább a kisgyermekeket jellemzi. Az orvostudomány asztrafóbia néven emlegeti, kutyák estében egyszerűen csak vihar-iszonynak, vagy viharfóbiának nevezik.
Több elmélet is született arról, mi a felelős ezért az alaptalan félelmért, de biztosat még most sem tudunk. Valószínűleg több dolog együttes hatása okozza.
A villámlás és a mennydörgés, a légnyomás hirtelen esése mind okai lehetnek annak, hogy egyes kutyák kényelmetlenül érzik magukat, sőt akár mély rettegésbe zuhanhatnak egy-egy vihar során.
Egy másik lehetséges magyarázat a levegőben cikázó elektromos töltések, melyek jelenléte vihar idején megemelkedik és ezzel szinte feldelejezi kedvenced szőrét. 
Aki tolt már bevásárlókocsit műszálas pulóverben az tudja, miről beszélek. A legváratlanabb pillanatban érhetnek minket kisebb áramütések, melyek nem veszélyesek ugyan, ámbár annál kellemetlenebbek.  Kedvencünk ugyanezt éli át ilyenkor, azonban ő nem tanult fizikát, így szerencsétlennek fogalma sincs, mi történik vele. Marad az ismeretlen ellenség okozta pánik.

Nicholas Dodman (Tuft University) szerint a nagytestű és hosszúszőrű kutyák ráadásul fokozottan hátrányos helyzetben vannak, hiszen az ő bundájuk sokkal könnyebben töltődik fel statikus elektromossággal mint más fajtáké.

Különös, de a terelő fajták (pld border collie) genetikai hajlamot mutatnak zajfélelem kialakulására, ami csak fokozza bennük a félelmet egy kiadós nyári vihar során, így például aki border collie-t vagy mudit válasz lakótársának, számolhat rá, hogy égzengés idején megjárják majd a hadak útját.


Mit tehetünk ellene?
Meglepően sok mindent. 


1. Biztosíts számára menedéket!
Figyeld meg, hova szeret elbújni vihar alatt és oda alakíts ki egy fedett kuckót számára. Ha jön az égi háború és elvackolja magát, ne menj utána megnyugtatni, hagyd, had húzódjon félre! Dodman azt is megfigyelte, hogy a kutyák nagy része olyan zugot keres, ahol a statikus töltést leföldelheti (pld a WC mögé), így érdemes a menedéket olyan anyaggal kibélelni, ami elnyeli a statikus elektromosságot (pld kerüljük a műszálat).

Fontos, hogy a menedéket soha ne zárd be! Hagy számára ki és bejárási lehetőséget, hogy kedvére választhasson!

2. Alkalmazz nyugicsomót! 

Egy sál segítségével az alábbi látható ábrát követve egy speciális hevedert készíthetünk számára.
Az interneten „nyugicsomó” néven elhíresült kötözési módszer olyan pontokon gyakorol nyomást kedvenced testére, amely segít neki megnyugodni stresszhelyzet alkalmával. Nem csak viharok során, de tüzijáték, utazás vagy akár orvosi látogatás során is használhatod. 
Egy szabály van: egyszerre legfeljebb 10-15 precet viselheti kutyusod, utána szünetet kell tartani. 
Illetve akárcsak a legtöbb stresszcsökkentő módszer vagy gyógyszer esetében ezt is érdemes még a vihar kitörte előtt felhelyezni. Ha kedvenceden úrrá lett a pánik, már elképzelhető, hogy egyáltalán nem lesz hatása.

 

3. Szoktasd hozzá a helyzethez.
Pici adagokban hozzá szoktathatod kutyusod a vihar hangjaihoz. Interneten találsz felvételeket amiket haszálhatsz. Indíts el egyet halkan a háttérben, majd időközönként hangosíts rajta egy keveset. Csak akkor lépj magasabb hangerőre, ha kedvenced már nem mutat félelmet a felvétel hangjaira. Lassú, de hatásos módszer.
Arra mindenképpen ügyelj, hogy helyes viselkedés során feltétlenül jutalmazd őt meg! Akár tréningről, akár éles helyzetről van szó, mindig kedveskedj neki egy kis finomsággal vagy simogatással ha nyugodtan, pánik nélkül tűri a helyzetet.


4. Belső póráz

A módszert Dr. Barba Sherman (Észak-Karolinai Állatorvosi Egyetem) fejlesztette ki. Lényege, hogy adott helyzetben, kedvenced minden figyelmét csak rád fordíthatja. Mindeközben melletted kell maradnia és természetesen nyugodtan viselkednie.
Idő elütésére játszhattok is, egyet azonban mindenképpen kerülj: soha ne babusgasd kutyusod! Még akkor sem, ha ezt vért izzadva próbálja kierőszakolni belőled. Ha ekkor csitítgatni, vígasztalni próbálod, azt pozitív megerősítésnek véli és pont az ellenkezőjét váltod ki belőle, mint amit el szeretnél érni. Tudom, nehéz, de ne feledd, ez az ő érdeke.
A belső pórázt vihar nélkül kezdjétek el megtanulni, amikor semmi sincs ami elterelheti a figyelmet. Ez a módszert egyébként bármilyen helyzetben jól jöhet, nem kell feltétlenül a viharokra korlátozni. Simán megállja a helyét tüzijáték, vagy más stresszes szituáció során is.