petdorado magazin

Tudj meg többet Saját kedvencedről! Legyél te is felelős állattartó.
Kíváncsi vagy milyen egyedi igényei lehetnek kisállatodnak?

tovább

miért a petdorado

  • Folyamatosan bővülő termékpaletta
  • Több ezer termékből álló kínálat
  • Gigantikus raktárkészlet
  • Villámgyors kiszállítás (24h)
  • 20.000 Ft feletti ingyenes kiszállítás
  • Szakértői csapat
  • Személyre szabott tartalmak
tudj meg többet

Miért érdemes követni bennünket a facebookon is?

  • Fontos hírekért
  • Érdekességekért
Rajongó leszek
cica örökbefogadás

Olvass Te is Petdorado cikkeket és tudj meg többet kedvenceid szokásairól. Válj Te is igazi szakértővé a házi kedvencek területén. Böngéssz bátran cikkeink között, ahol érdekességeket, tudnivalókat találsz állatokról minden témában.

Öt állatoknak állított emlékmű amit feltétlenül nézz meg ha arra jársz

2020-07-24

Megszámlálhatatlanul sok szobor és emlékmű fekszik a Föld színén. Egy részüket valamilyen esemény, vagy ismert személy emlékére állították, s ezek a személyek nem feltétlenül az emberek körébe sorolandók.
Összeszedtünk nektek pár olyan alkotást, amik ismert vagy éppen hősként tisztelt állatoknak emeltek, hogy emlékük örökre megmaradjon.

Tombili, a könyöklő macska
Ez a szobrocska Isztambul egy járdaszélén található. Persze, nem azért, mert a téren már nem maradt hely, hanem mert ihletője és közkedvelt modellje pontosan ott és pontosan ugyan ebben a pózban szeretett henyélni.
Tombili egy teljesen átlagos kóbor macska volt, azonban ezen furcsa szokása és különösen kedves viselkedése hamar a lakók kedvencévé tette. Az internetnek köszönhetően pedig nemsokára híressé is vált, túristák sokaságát csalogatva a környékre.
Amikor 2016-ban elment, a lakók szobrot emeltettek neki, megőrizve ezzel azt a színfoltot, amit a cica jelentett nekik. A cica hírnevét hűen tükrözi, hogy mind a mai napig érkeznek ide túristák egy-egy, a szobrocskával közös fotó elkészítése miatt.
A Tombili egyébként gyakori kifejezés a duci házikedvencekre.
A Világ leghűségesebb kutyája
Hachikō (ハチ公) szobra Tokióban, a Sibuya vasútállomáson áll.
Az akita legendás hűségéről vált ismerté, hiszen minden este, töretlenül várta gazdáját (Hidesaburō Ueno professzort) a pályaudvaron.
Ez még önmagában nem lenne különleges, azonban ezt azután is folytatta, miután gazdája már soha nem térhetett haza. Csak ült és várt kilenc éven keresztül.
Szobra az abszulút hűséget szimbolizálja, s mind a mai napig Tokio egyik legismertebb látványossága.
Emlékmű az állatkísérletek alatt elhunyt egereknek
Igen, ilyen is létezik.
Novoszibirszkben található, egész pontosan az Orosz Tudományos Akadémia Citológiai és Genetikai Kutatóintézete előtti parkban. A szobor Nikolai Kolchanov, az intézet igazgatójának fejéből pattant ki. 
A DNS-láncot kötögető egér azoknak a kísérleti állatoknak állít emléket, akik életüket adták a tudomány oltárás, több ezer másik életet megmentve ezzel.
Jambo a gorilla
Jambo a Durrell Vadasparkban (Jersey, Channel-szigetek) élt 1961 és 1992 között.
Pályafutását egyszerű, állatkerti gorillaként kezdte: szórakoztatta a jónépet, evett, majomkodott, ahogy fajtársai általában.
Azonban 1986-ban a hétköznapi gorillából igazi hős vált. Egy öt éves fiúcska megcsúszott és bezuhant a kifutóba. Jambo azonnal a gyermek és a többi gorilla közé vetette magát, széttárt karokkal védelmezve őt fajtársaival szemben, megmentve ezzel az életét.
Tette természetesen bejárta a világsajtót, ami óriási előrelépést jeletett a gorillák jobb megítélése felé, egyúttal erős hátszelet biztosított a fajvédelmi programoknak.
Miután Jambo eltávozott a vadaspark egy életnagyságú bronz szoborral emlékezett meg róla.
Egy kis hazai - Mancs a mentőkutya
Róla bizonyára már hallottál. A Miskolci Speciális Mentők hűséges tagja, mancs a németjuhász kutya. Számtalan mentésnél segédkezett, emberek tucatjait húzta ki a romok közül.
Különösen tehetségesnek bizonyult földrengések során, hiszen nem csak azt tudta megmondani, hogy ha valaki a törmelék alá szorult, de azt is, éle-e még az illető. Igazi, széleskörű hírnevet 1999-ben szerzett, amikor egy törökországi földrengés során kimentett egy három éves kislányt egy összeomlott épület alól. Szobrát 2004-ben emelték Miskolcon.