petdorado magazin

Tudj meg többet Saját kedvencedről! Legyél te is felelős állattartó.
Kíváncsi vagy milyen egyedi igényei lehetnek kisállatodnak?

tovább

miért a petdorado

  • Folyamatosan bővülő termékpaletta
  • Több ezer termékből álló kínálat
  • Gigantikus raktárkészlet
  • Villámgyors kiszállítás (24h)
  • 20.000 Ft feletti ingyenes kiszállítás
  • Szakértői csapat
  • Személyre szabott tartalmak
tudj meg többet

Miért érdemes követni bennünket a facebookon is?

  • Fontos hírekért
  • Érdekességekért
Rajongó leszek
cica örökbefogadás

Olvass Te is Petdorado cikkeket és tudj meg többet kedvenceid szokásairól. Válj Te is igazi szakértővé a házi kedvencek területén. Böngéssz bátran cikkeink között, ahol érdekességeket, tudnivalókat találsz állatokról minden témában.

Miről álmodnak a kutyák?

2017-08-27

Mert hát ugye álmodnak, nem? Kergetik a nyulakat, és futkosnak a réten, vagy gazdijukkal karöltve vágnak neki az ismeretlen és felfedezetlen erdőnek?

Na jó, talán a kutatók vitába tudnának szállni a rétes és erdős álomképekkel, de azt már bizonyították, hogy a kutyák valóban álmodnak! És ami még meglepő, hogy nem csak, hogy úgy álmodnak, mint mi, emberek, de többet is alszanak nálunk. Sőt, ahogy nekünk, nekik is megvannak az alvási szakaszaik, melyek során változó, hogy éppen milyen mélyen alszanak, és álmodnak-e, vagy sem.

Az ember az elalvás után az összes alvásszakaszban álmodik, míg a kutyák nem. A kutyák egy bizonyos REM („Rapid Eye Movement”, magyarul „gyors szemmozgás) szakaszban képesek álmodni. Ebben a szakaszban agyuk annak a része aktív, ami a gondolkodásért, a tanulásért felelős. Érdekességként megjegyeznénk, hogy ebben a szakaszban történnek a kisebb izomrángások is.

Stanley Coren professzor azt mondta kutatásai után: „A kutyák kutyás álmokat álmodnak.” Ezek szerint akkor a Dobermannok betörőket kergetnek, a játékosabb kutyák játszanak, a lustább kutyák pedig álmaik ágyán pihennek álmukban.

Coren azt is hozzátette: „A kutyák mérete olykor befolyásolhatja álmaik milyenségét, hosszát, számát. Például egy kisebb testű kutya lehet, hogy rövidebb, de több álmot él át, míg egy nagyobb testű kutya kevesebb, de hosszabb álmot tapasztal alvás alatt.

Ami még érdekesebb, hogy a kutatás szerint az agyuk egy része, csak úgy mint az embereknél, azért felelős, hogy alvás közben végtagjaikat lebénítsa, így az alvás közben átélt álmaikat nem ültetik át a valóságba. Hogy érthetőbben fogalmazzunk; ha például álmunkban azt érezzük, hogy nem tudunk elfutni valami vagy valaki elől, akkor emiatt érezzük azt. A kutyáknál hasonló következik be, és valószínűleg ők is érzik ezt alvás közben. Ez az agyi funkció a fiatal és öreg kutyusoknál gyengébb, vagy kihagy. A fiatalabb kutyáknál azért, mert még nem alakult ki, az öregebbeknél azért, mert már lassulnak, gyengülnek az agyi funkciók.

Mindenesetre, ha azt látjuk, hogy kutyusunk az igazak álmát alussza, akkor valószínűleg úgy is van, ezért ne vegyük el tőle azt a lehetőséget, hogy legalább álmaiban kergesse a postást, vagy fusson egy hatalmas kört egy réten, ami a legnagyobb kerek e világon.