petdorado magazin

Tudj meg többet Saját kedvencedről! Legyél te is felelős állattartó.
Kíváncsi vagy milyen egyedi igényei lehetnek kisállatodnak?

tovább

miért a petdorado

  • Folyamatosan bővülő termékpaletta
  • Több ezer termékből álló kínálat
  • Gigantikus raktárkészlet
  • Villámgyors kiszállítás (24h)
  • 20.000 Ft feletti ingyenes kiszállítás
  • Szakértői csapat
  • Személyre szabott tartalmak
tudj meg többet

Miért érdemes követni bennünket a facebookon is?

  • Fontos hírekért
  • Érdekességekért
Rajongó leszek
cica örökbefogadás

Olvass Te is Petdorado cikkeket és tudj meg többet kedvenceid szokásairól. Válj Te is igazi szakértővé a házi kedvencek területén. Böngéssz bátran cikkeink között, ahol érdekességeket, tudnivalókat találsz állatokról minden témában.

Kutya macska barátság

2016-05-11


Sokan szinte teljesen elképzelhetetlennek tartják, hogy a két állatfaj egymás mellett barátságban és nyugalomban éljen.
Nézzük meg egy velünk is esetlegesen előforduló helyzetet, a kutya-macska barátságot!

friendzone.jpg
A legkönnyebb dolgunk akkor van, ha mindketten, kölyök korban érkezik a családba.

A kölyköknek az egyik alapvető tulajdonsága, hogy felfedezzék a körülöttük lévő világot. Minden érdekli őket, a különböző ingerek, hatások melyek nap, mint nap érik őket. Ebben az esetben a fiatal állatokat még az ismerkedés hajtja, nem pedig a vadászösztön.

 

A kölyökmacskák védekezési reakciója, ha félnek, a szőrük az égnek mered, a hátukat begörbítik, fújnak, morognak, oldalvást futnak. A céljuk: hogy az ellenfél meghátráljon.
A macskák részéről - ez bármennyire is tűnik nevetségesnek, vagy színházi produkciónak - , ha kellő elszántsággal és bátorsággal adja elő, akkor akár egy kutyát is megtud futamítani.
Ez a harciasság nem feltétlenül jellemző minden kiscicára, ám ha mégis a kezdeti időszakban ezt tapasztalnánk, egy hét múlva szinte biztos, hogy megszűnik a mosolyszünet.

A kölyökkutyák teljesen másképpen működnek.
A kutyusok inkább “lehengerlőek” már az első pillanattól kezdve, ami nem feltétlenül a nem tetszésük kifejezése, hanem a kölykök pajkossága, játékossága.

Mivel a kutyák általában nagyobb testűek, a cicák ezt támadásnak is vélhetik, éppen ezért a kezdeti időszakban érdemes a kis állatokat úgy összebarátkoztatni, hogy közben a közelben vagyunk és az esetleges “támadásokat” idejében kivédjük. (Az állatokban ez maradandó félelmeket alakíthat ki, legfőképpen a macskák részéről, akik a későbbiekben esetleg menekülésre fogják fogni, ha meglátják  a nagyobb társat).

Arra figyelni kell, hogy amelyik állat már “régebb óta” él velünk, bizony nem veszi örömmel az új családtag érkezését, azt pedig végképp nem várható el tőle, hogy szeresse is az új jövevényt, hiszen elveszti az “egyetlen” szerepet.

Macskák esetében ez igen látványos. Tulajdonképpen átnéznek a másik állaton, sértődötten sétálnak fel és alá és nem eszik meg a legfinomabb falatokat sem, vagy egyszerűen csak elbujdokolnak a lakásban.

Felnőtt kutyák esetében pedig akár vérre menő is lehet a kiscica érkezése, éppen ezért nagyon óvatosnak kell lennünk.
Minden csoda három napig tart. - tartja a mondás, amint megszűnik az újdonság varázsa, mind számunkra, mind a befogadó állat számára, rendben lesz minden.

Az összeszoktatás lényege az, hogy a macska ne vegye fenyegetőnek a kutyát, a kutya pedig ne lássa egy érdekes játéknak, vagy izgalmas zsákmánynak a macskát.

Amikor egy kutya és egy macska jóban van, sőt, haverok, az csodás élményeket ad a gazdának, azaz a kutya macska barátság nem lehetetlen, mindössze megfelelő odafigyelést, gondoskodást és kellő türelmet, igényel, és akkor a macska, dorombolva, dörgölőzve várja haza barátját a sétáról és együtt alszanak az ágyukban.
friendzone1.jpg