petdorado magazin

Tudj meg többet Saját kedvencedről! Legyél te is felelős állattartó.
Kíváncsi vagy milyen egyedi igényei lehetnek kisállatodnak?

tovább

miért a petdorado

  • Folyamatosan bővülő termékpaletta
  • Több ezer termékből álló kínálat
  • Gigantikus raktárkészlet
  • Villámgyors kiszállítás (24h)
  • 20.000 Ft feletti ingyenes kiszállítás
  • Szakértői csapat
  • Személyre szabott tartalmak
tudj meg többet

Miért érdemes követni bennünket a facebookon is?

  • Fontos hírekért
  • Érdekességekért
Rajongó leszek
cica örökbefogadás

Olvass Te is Petdorado cikkeket és tudj meg többet kedvenceid szokásairól. Válj Te is igazi szakértővé a házi kedvencek területén. Böngéssz bátran cikkeink között, ahol érdekességeket, tudnivalókat találsz állatokról minden témában.

Felismeri-e kutyusom a saját fajtáját?

2017-10-09

Pár nappal ezelőtt vetődött fel szerkesztőségünkben a kérdés, hogy vajon a kutyusok felismerik-e a saját fajtájukból származó kedvenceket? És vajon máshogy állnak-e hozzájuk, más viselkedést tanúsítanak-e velük szemben, és az eltérő fajtájú kutyusok esetében. 

Hosszas utánajárás után azt vettük észre, hogy a külföldi források is sokat foglalkoznak a témával, és ők sem igazán biztosak a saját kérdéseikre adott válaszaikban. Néhányuk arról számol be, hogy kedvencük minden kutyust egyenként felismer, mások arról számoltak be, hogy ugyanolyan fajtájú kutyusokat majdnem „családtagként” kezel. Ássuk hát bele magunkat a témába!

 

 

Több kutatás, kísérlet is folyt a témában, hogy kiderítsék, milyen kutyusaink memóriája, felismerése, amikor a többi kutyusra, esetleg saját fajtájukra kerül a sor. A kutatók sorozatképeket mutattak a kutyáknak, és csak akkor jutalmazták őket, amikor egy, már korábban megmutatott képet számtalan új kép közül ki tudtak választani. A legtöbb kutyus képes volt saját fajtáját felismerni majdnem hibátlanul, de eltérő fajtájú kedvencek visszaidézésével sem gyűlt meg komolyabban a bajuk. Tegyük hozzá, nyilván nehezebb dolguk volt, mint egy szemtől szembeni találkozáskor, hiszen itt csak vizuálisan kaptak betekintést, egy személyes találkozó során pedig szagot, érintést és viselkedést is memorizálhatnak kedvenceink.

Adja magát tehát a kérdés, hogy ha egyazon fajtába tartozó kutyusok könnyedén felismerik egymást csupán egy kép alapján, miért ne tennék meg ugyanezt egy találkozó során. Hát erre is kísérletet tettek a kutatók, és az eredmény letaglózta őket; úgy viselkedtek a többi kutyussal, mintha testvérek lennének. Igaz, könnyen összekeverhetik az egy fajtájú kutyusok egymást, hiszen kinézetre aligha térnek el egymástól.

Gondolhatják tehát kutyusaink azt, hogy a mellette elsétáló, egyazon fajtából származó kutyus a testvére? Nem tudjuk, és jó ideig nem is fogjuk tudni biztosan kijelenteni ezt, azonban feltételezhetjük, hogy kedvenceink nem idegenkednek velük, és rendkívül bensőséges viszont ápolnak velük attól a pillanattól, hogy találkoznak velük a parkban.