petdorado magazin

Tudj meg többet Saját kedvencedről! Legyél te is felelős állattartó.
Kíváncsi vagy milyen egyedi igényei lehetnek kisállatodnak?

tovább

miért a petdorado

 • Folyamatosan bővülő termékpaletta
 • Több ezer termékből álló kínálat
 • Gigantikus raktárkészlet
 • Villámgyors kiszállítás (24h)
 • 20.000 Ft feletti ingyenes kiszállítás
 • Szakértői csapat
 • Személyre szabott tartalmak
tudj meg többet

Miért érdemes követni bennünket a facebookon is?

 • Fontos hírekért
 • Érdekességekért
Rajongó leszek
cica örökbefogadás

Olvass Te is Petdorado cikkeket és tudj meg többet kedvenceid szokásairól. Válj Te is igazi szakértővé a házi kedvencek területén. Böngéssz bátran cikkeink között, ahol érdekességeket, tudnivalókat találsz állatokról minden témában.

Félelmi agresszió – Mit lehet tenni?

2017-03-30

A külföldi szakirodalom sok helyen foglalkozik a témával (Reactive Dogs), azonban magyar nyelven csak néhány helyen, és hiányosan ismertetik ezt a koránt sem ritka jelenséget. Ebben a bejegyzésben megpróbálunk részletesen kitérni a probléma jellegére és megoldására. 

Mi is az a félelmi agresszió?

A félelmi agresszió egy rendkívül gyakori jelenség, amellyel a legtöbb kutyagazdi találkozik kedvencének élete során. Talán úgy definiálható a legpontosabban, hogy a kutyusunk túl intenzíven, érzékenyen reagál a külső ingerekre. Ezek az ingerek lehetnek emberek, állatok, hangok, illatok, mozdulatok, vagy ezek kombinációja. Ha a kutyusod ilyen viselkedést mutat, akkor nagyon komoly munkára és türelemre lesz szükséged, hogy ezt leküzdjétek, viszont veszély nem fenyeget. Ellenben ha találkozol egy ilyen kutyussal, például a sajátod sétáltatása közben, vagy vendégségben, akkor annál is nagyobb veszélyben vagy, ha figyelmen kívül hagyod a másik kutyusban tomboló agressziót.

 

4 szabály, hogy tiszteld az ingerlékeny kutyust

 • Hallgass a gazdira!
  Senki sem ismeri jobban az adott kutyát, mint a gazdája, ezért hát a legfontosabb dolgod az, hogy vedd nagyon komolyan, ha az adott személy megkér valamire. (Például hogy ne menj hozzá közel, ne simogasd meg, stb.)

 • Figyeld a kutyát!
  Elképzelhető, hogy a kutyus más jeleket mutat, mint amit a gazdija tanácsol, ezért érdemes rajta tartani a szemünket, csak a biztonság kedvéért. Néha, amikor a gazdi úgy gondolja, hogy a kutyus felkészült az emberek társaságára, valójában nem ez a helyzet, és esetenként nagyon rosszul is reagálna az egyébként jószándékú emberekre. A gazdi tanácsát fontold meg kétszer is, ha a kutyus test beszéde mást sugall.

 • Tartsd a saját kutyusod pórázon!
  Sokszor, sok gazdi a biztonsági szempontokat figyelmen kívül hagyva póráz nélkül sétáltatja ingerlékeny, agresszív kutyusát. Sajnos ezen gyökeresen változtatni nem lehet, viszont a saját kedvenced testi épségét még megvédheted. Egyrészt ne látogasd azokat a környékeket, ahol tudomásod van arról, hogy félelmi agresszióval küszködő kutyusok vannak szabadon, illetve saját kutyusodat mindig pórázon sétáltasd, így megelőzheted azt, hogy esetleg egy másik kutyussal verekedésbe keveredjen.

 • Légy kedves!
  Az, hogy kioktatod az agresszív kutyus gazdiját, hogy mit kéne másként csinálni, és csak a rossz dolgokat hozod fel neki, nem fogja megoldani a problémát. Sőt, ettől az adott gazdi frusztrált lesz, és nem fogja megfogadni a tanácsodat, hiszen ezt nem is tanácsként, hanem kritikaként fogja érteni. Az okoskodó kioktatás helyett érdemes lehet türelmesen elmagyarázni neki azt, hogy kutyusa tulajdonképpen milyen viselkedési rendellenességgel is küszköd, és tanácsos rávezetni a gazdit, hogy milyen lépésekkel előzheti meg a problémákat, baleseteket.