petdorado magazin

Tudj meg többet Saját kedvencedről! Legyél te is felelős állattartó.
Kíváncsi vagy milyen egyedi igényei lehetnek kisállatodnak?

tovább

miért a petdorado

  • Folyamatosan bővülő termékpaletta
  • Több ezer termékből álló kínálat
  • Gigantikus raktárkészlet
  • Villámgyors kiszállítás (24h)
  • 20.000 Ft feletti ingyenes kiszállítás
  • Szakértői csapat
  • Személyre szabott tartalmak
tudj meg többet

Miért érdemes követni bennünket a facebookon is?

  • Fontos hírekért
  • Érdekességekért
Rajongó leszek
cica örökbefogadás

Olvass Te is Petdorado cikkeket és tudj meg többet kedvenceid szokásairól. Válj Te is igazi szakértővé a házi kedvencek területén. Böngéssz bátran cikkeink között, ahol érdekességeket, tudnivalókat találsz állatokról minden témában.

A kutya tanítása – a legérdekesebb kérdések

2016-07-13

A kutyák tanításával, nevelésével és kiképzésével kapcsolatban számos kérdés merül fel minden gazdiban. Miért ugat a kutyusunk, miért húzza a pórázt vagy fogadja ellenségesen az ő felé közeledő kutyusokat, embereket. Ebben a cikkben a legtöbbünket foglalkoztató kérdésekre fogunk választ adni.

tanítás.png

 

Hogyan tanítsam meg kutyusomnak, hogy ne ugasson vendégekre?

Az egyik angol kutyás portálon a legtöbbször megkérdezett kérdés lett 2015-ben a kutyaugatás eredete. Számos oka lehet annak, hogy kutyusunk ugat egy vendég érkezésekor. Lehet izgatottság, feszültség, félelem vagy agresszió is a háttérben, vagy ezek keveréke.

Amit a kutyusodnak tanítanod kell, az nem más, mint egy feladat, amit az ajtónál kell elvégeznie. Tegyük fel, te azt tanítod meg neki, hogy feküdjön az ajtótól 1 méterre, a szőnyegre. Először gyakoroljátok ezt úgy, hogy nem érkezik vendég, de kinyitod az ajtót. Hozzá kell szoktatnod, hogy nyugodt tudjon maradni, ha egy látogató érkezik.

trainer.jpg


Hogyan tanítsam meg a kutyámnak, hogy ne húzza a pórázt?

Szerencsére, kortól függetlenül bármikor meg lehet tanítani kutyusunknak, hogy szépen sétáljanak mellettünk. Elképzelhető, hogy egy idősebb kutyával nehezebb elfogadtatni, de nem lehetetlen!

Két lépést kell átvennünk ehhez. Az első, hogy otthon megtanítjuk kutyusunkat szépen állni, és jutalmazzuk azért, ha egy helyben marad. Ha nem tereli el semmi a figyelmét, megérdemli a jutalomfalatot. A második lépés pedig az éles „bevetés”; vigyük el sétálni a kutyusunkat. Ne hagyjuk, hogy elhúzzon minket, mert ha ez sikerül neki, úgy értelmezi, hogy amit tett az jó, és a jutalma az, hogy megszagolhatja a fát. Ha kitartó és figyelmes vagy, kutyusod könnyen megtanulja majd, hogy mi a helyes viselkedés.

 

Miért harapdálja a kölyökkutyám az ujjamat? Hogyan szoktassam le erről?

Gyakori kérdésnek számít a fenti is. A kölyökkutyák a szájukba vesznek mindent és mindenkit, hiszen így fedezik fel a világot, és nincs ez másképpen az ujjunkkal sem. Nyilván nem fájdalmat akar nekünk okozni, egyszerűen csak kíváncsi.

Először is azt kell tisztázni, hogy kutyusod mikor harapdál. Ha játék közben megharap, akkor azonnal fejezzük be vele a játékot. Egyébként sem tanácsos a kezünket használni játékként. Ha harapdálás esetén megállunk, megtanítjuk neki, hogy a harapás elrontja a játékot, és abba fogja hagyni.

Előfordulhat még, hogy néhány terület érzékeny számára, és nem szereti, ha megérintik. Ilyenkor is haraphat, és sajnos le kell mondanunk egy időre az adott terület (pl.: has) simogatásáról.

 

tanitas.jpg