petdorado magazin

Tudj meg többet Saját kedvencedről! Legyél te is felelős állattartó.
Kíváncsi vagy milyen egyedi igényei lehetnek kisállatodnak?

tovább

miért a petdorado

  • Folyamatosan bővülő termékpaletta
  • Több ezer termékből álló kínálat
  • Gigantikus raktárkészlet
  • Villámgyors kiszállítás (24h)
  • 20.000 Ft feletti ingyenes kiszállítás
  • Szakértői csapat
  • Személyre szabott tartalmak
tudj meg többet

Miért érdemes követni bennünket a facebookon is?

  • Fontos hírekért
  • Érdekességekért
Rajongó leszek
cica örökbefogadás

Olvass Te is Petdorado cikkeket és tudj meg többet kedvenceid szokásairól. Válj Te is igazi szakértővé a házi kedvencek területén. Böngéssz bátran cikkeink között, ahol érdekességeket, tudnivalókat találsz állatokról minden témában.

A bizonyíték, hogy kutyusaink jobban megértik a beszédet, mint azt gondoltuk volna

2017-07-02

A gazdik gyakran kapják azon magukat, hogy kutyusaikhoz beszélnek. Már ha tréningezünk kedvencünkkel, akkor is bizonyos parancsszavakat használunk. Legtöbbünk azt is észrevette már, hogy kutyusaink a különböző szavakra eltérő módon reagálnak.

Talán nem is csupán a kimondott szó, hanem a hangsúly, a hangmagasság is számít? Hiszen néha a negatív szavakra, mint a „nem szabad” is farkukat csóválva, izgatottan reagálnak, ha azt esetleg boldogan, nevetve mondjuk neki.

 

A kutatásoknak köszönhetően bebizonyították, hogy sokkal fejlettebb és finomabb nyelvi készségeik vannak kutyusainknak, mint azt mi, emberek gondolnánk. Valójában, egy nemrégiben folytatott kutatásnak köszönhetően tudósok bebizonyították, hogy a kutyák nem csak arra figyelnek oda, hogy mit mondunk, de arra is, hogy hogyan mondjuk.

Számunkra, magyarok számára külön büszkeség lehet, hogy a kutatást Budapesten, magyar kutatók végezték: Dr Andics Attila, Miklósi Ádám, és számos más kollégájuk nevéhez fűződik ez a tudományos felfedezés. Az éppen az MRI által megfigyelt, pihent állapotban lévő kutyushoz beszéltek a kutatók, és közben megfigyelték az agyi folyamatokat, válaszokat, illetve a kutya reakcióit a szavakra és jelekre.

Az eredmény rendkívül érdekes. A kutatás kimutatta, hogy csak úgy, mint az embereknél, a kutyáknál is külön rész felel az agyukban a szavak jelentésének és a hanglejtések értelmezéséért. Elmondható tehát, hogy az embereknél és a kutyáknál is a bal agyféltek felelős az egyes szavak jelentésének értelmezéséért, míg a jobb agyféltek felelős az adott szavak érzelmi töltetének feldolgozásáért.

Ezek után, ha bolondnak néznek is, beszélj nyugodtan a kutyádhoz, és alakíts ki egy még szorosabb köteléket kettőtök között. Ne feledd; ennek a kutatásnak köszönhetően most már biztos lehetsz benne; kutyád emocionálisan intelligens állat!